Пристрій і принцип роботи найпростішого електродвигуна

Електродвигуни класу AC (Alternating Current) вимагають для роботи джерело змінного струму або напруги (такий джерело Ви можете знайти в будь електричної розетки в будинку).

Електродвигуни класу DC (Direct Current) вимагають для роботи джерело постійного струму або напруги (такий джерело Ви можете знайти в будь батарейці).

Універсальні двигуни можуть працювати від джерела будь-якого типу.

Не тільки конструкція двигунів різна, різні способи контролю швидкості і крутного моменту, хоча принцип перетворення енергії однаковий для всіх типів.

Електродвигуни використовуються всюди. Навіть вдома ви можете виявити величезну кількість електродвигунів. Електродвигуни використовуються в годинах, у вентиляторі мікрохвильової печі, в пральній машині, в комп'ютерних вентиляторах, в кондиціонері, в соковижималці і т. д. і т. п. Ну а електродвигуни, що застосовуються в промисловості, можна перераховувати безкінечно. Діапазон фізичних розмірів - від розміру з сірникову головку до розміру локомотивного двигуна.

Показаний нижче промисловий електродвигун працює і на постійному, і на змінному струмі. Його статор - це електромагніт, що створює магнітне поле. Обмотки двигуна по черзі підключаються через щітки до джерела живлення. Одна за одною вони повертають ротор на невеликий кут, і ротор безперервно обертається.

Промисловий електродвигун

Найпростіший електродвигун

Найпростіший електродвигун працює тільки на постійному струмі (від батарейки). Струм проходить по рамці, розташованої між полюсами постійного магніту. Взаємодія магнітних полів рамки з струмом і магніту змушує рамку повертатися. Після кожного півоберту колектор перемикає контакти рамки, відповідні до батарейці, і тому рамка обертається.